HOOFDDORP – Gemeente Haarlemmermeer vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen met het vrijetijdsaanbod in de regio, ook mensen met een beperking. Om die reden heeft de gemeente Stichting Philia uitgenodigd om met 30 deelnemers inclusief begeleiders aanwezig te zijn bij het internationale festival Mysteryland op 27 augustus in het Haarlemmermeerse Bos.

Gemeente Haarlemmermeer vindt het erg belangrijk dat iedereen kan deelnemen aan het uitgebreide aanbod van vrijetijdsactiviteiten in de regio, ook mensen met een beperking. Op festivals en evenementen is het bijvoorbeeld van belang dat mensen die extra ondersteuning nodig hebben deze ook ontvangen en of het terrein waarop het evenement wordt gehouden toegankelijk is voor mensen die bijvoorbeeld gebruik maken van een rollator of rolstoel. Over dit thema wil de gemeente graag in gesprek met mensen met een beperking. Om die reden nodigden zij Stichting Philia uit om met 30 deelnemers inclusief begeleiding te komen genieten van het internationale festival Mysteryland op zondag 27 augustus in het Haarlemmermeerse Bos.

Stichting Philia stelt zich tot doel om zoveel mogelijk mensen met een beperking met elkaar te verbinden. Bestrijding van eenzaamheid en sociaal isolement staan hierbij voorop. De groep waarmee Stichting Philia op 27 augustus naar het festival komt bestaat uit leden, vrijwilligers van de stichting met een beperking en begeleiding, maar ook uit een aantal TALENTEN van Lunchroom BioSoepi, een project van Stichting Philia in Nieuw-Vennep. Stichting Philia krijgt op Mysteryland een exclusieve rondleiding op het festivalterrein, zullen in gesprek gaan met de gemeente over het thema toegankelijkheid en het vrijetijdsaanbod in de Haarlemmermeer, genieten van een heerlijke duurzame lunch bij Restaurant Vork en Mes waarna de groep lekker met de voetjes van de vloer gaat op het festival. Stichting Philia zal hiermee slagen in haar doel: “wij willen mensen met een beperking een fantastische dag bezorgen!”, aldus oprichter Vincent van Munster.    

HOOFDDORP – Zondag 25 juni 2017 regende het naast waterdruppels ook Groene Lintjes op het Groene Loper Festival. Stichting Philia met haar project BioSoepi viel ook in de prijzen. Er was nog een groen lint voor BioSoepi op het festival, namelijk gewikkeld om de Renault Kangoo voor foodtrailer de BioExpress (mogelijk gemaakt door Renault Nieuwendijk). Wethouder John Nederstigt knipte het lint door en lanceerde daarmee de auto die vanaf september 2017 de foodtrailer zal rondrijden. Daarnaast ontving het team van BioSoepi uit handen van de wethouder de Verdubbellaar ter afsluiting van een succesvolle crowdfunding via NieuwePioniers, het crowdfunding platform van gemeente Haarlemmermeer.  

groene loper festival 2017Het was groot feest voor BioSoepi (project van Stichting Philia) op het Groene Loper Festival op het Raadhuisplein in Hoofddorp. Stichting Philia ontving voor haar project BioSoepi een Groen Lintje van GroenLinks. Groene linten waren er ook voor BioSoepi bij hun eigen stand op het initiatievenplein van Centrum voor Duurzaamheid NMCX. Dit groene lintje was gewikkeld om de Renault Kangoo die Renault Nieuwendijk gesponsord heeft voor foodtrailer de BioExpress. Met foodtrailer de BioExpress zal BioSoepi vanaf september 2017 iedereen in de Haarlemmermeer een gezonde boost geven op festivals, markten, bij kantoorparken; kortom: overal waar veel mensen zijn.

Wethouder John Nederstigt knipte niet alleen het groene lint door om de Renault Kangoo te lanceren, hij reikte ook de Verdubbellaar uit aan het team van BioSoepi ter afsluiting van een succesvolle crowdfunding via NieuwePioniers.nl, het crowdfunding platform van Gemeente Haarlemmermeer. De trotste oprichter van BioSoepi, Vincent van Munster, vertelt: “Het Groene Loper Festival was de finale van onze crowdfunding. We hebben vandaag maar liefst € 206,- opgehaald.”

Bij Lunchroom & Cateringservice BioSoepi werken TALENTEN met een beperking in de voorbereiding, keuken en de bediening. BioSoepi biedt TALENTEN de kans zich op hun eigen niveau te ontwikkelen op het gebied van sociale activering, zelfredzaamheid, persoonlijke vaardigheden en arbeid specifieke vaardigheden. Met foodtrailer de BioExpress zullen wij vanaf augustus 2017 de gehele Haarlemmermeer van een gezonde boost voorzien.

Het zit er weer op! Storm, regen of zon ... Onze fantastische vrijwilligers gingen vorige week vol enthousiasme met de collectebus langs de deuren tijdens de collecteweek van het Oranje Fonds. Wat is er hard gewerkt voor het project BioSoepi.nl en wat een boel mooi reacties.

IMG 20170607 WA0015We danken iedereen, met name Kirsten Veldhoen, Nathalie ter Neuzen, Willemijn van Ogtrop, Vincent Bendervoet, Maikel Koehof, VirVin van Munster, Steven van Anrooij, Philip Verhoef, hartelijk die de collecteweek mede mogelijk heeft gemaakt. Tot volgend jaar!

De komende 14 dagen staan weer in het teken van de crowdfunding van 'de BioExpress'. Met de BioExpress (foodtrailer) krijgen onze TALENTEN de mogelijkheid om zich op hun eigen niveau maximaal te ontwikkelen op het gebied van sociale activering, zelfredzaamheid, persoonlijke vaardigheden en specifieke arbeidsvaardigheden.

Wil jij dit mede mogelijk maken? Steun ons dan via: goo.gl/Q8XaO8

 

Uit meer dan 300 inzendingen uit heel Nederland is het project OogvoorVriendschap van Stichting Philia gekozen om deel te nemen aan het Groeprogramma van Oranje Fonds. Het fonds waarvan koning Willem Alexander de beschermheer is, helpt ieder jaar 40 projecten bij het opzetten van een landelijke uitrol.

Het Oranje Fonds vindt het totaalpakket van OogvoorVriendschap baanbrekend. Het Groeiprogramma betekent dat grote organisaties als ABN AMRO, PWC en McKinsey gaan helpen bij het verder uitwerken van het concept, zodat wij in heel Nederland de strijdt aan gaan.

Bezoek koning
Het project loopt minstens zes maanden, maar kan verlengd worden bij succes. Op de eerste dag kwam de Koning al een kijkje nemen en gaf hij aan dat hij het een waardevol project vindt.

Wij willen ook dit jaar alle deelnemers, vrijwilligers en het Oranjefonds bedanken voor de fantastische LADIESDAY 217 - NLdoett. Het was ook dit jaar was de Ladiesday weer een TOP dag. Wat een mooie mensen en wat een gezelligheid.


Het zou dan ook super zijn dat jij ons helpt door je Facebook of ANDERE vrienden uit te nodigen. Volg ons op https://www.facebook.com/stichtingphilia, deel dit met je vrienden en tip ons bij iedereen die je kent. Tot volgend jaar!

‘Sociaal ondernemen is het mooiste wat ik ooit gedaan heb’, vertelt Vincent van Munster enthousiast. Hij heeft de dagelijkse leiding bij de Stichting Philia, die zich inzet om mensen met een beperking uit de eenzaamheid te halen. Nu heeft hij zich aangemeld voor de Leergang Sociaal Ondernemen (LSO). Van Munster: ‘Het moeilijkste aan werken in de zorg is dat ik eigenlijk ondernemer ben. Fondsen werven en iedereen op één lijn krijgen kost heel veel tijd en moeite. Ik ben dan ook superblij met een beurs van Start Foundation en supertrots dat ik ben aangenomen voor LSO bij Nyenrode.’

Vincent van Munster is initiatiefnemer van diverse sociale projecten, zoals een datingbureau voor mensen met een beperking. Hiervoor werkte hij mee aan tv-programma's zoals The Undateables en SynDROOM. Ook is hij betrokken bij BioSoepi, een lunchroom waar talenten met een beperking ervaring opdoen in de horeca. Zijn doel is om mensen met een beperking uit hun eenzaamheid te halen. Van Munster: ‘Sommige mensen gaan op wereldreis. Ik wilde een jaartje sociaal ondernemen, om daarna weer verder te gaan als ondernemer. Maar ik wist niet dat het mij zo zou raken.’

Matchmaker
Vincent van Munster: ‘Vier jaar geleden ben ik een datingbureau voor mensen met een beperking begonnen. De eerste 250 personen die zich inschreven, kende ik persoonlijk. Ik wist alles van ze: wat ze op brood eten, hoe hun moeder heet. Waar ik geen rekening mee had gehouden was de eenzaamheid die ik tegen kwam. Die eenzaamheid, daar werk ik zeven dagen per week voor.’

Mensen zien groeien
Het project BioSoepi verbindt mensen met een beperking met andere mensen en hun eigen buurt. ‘De talenten komen hun huis uit en doen waar ze goed in zijn. Ik hoop dat zij door kunnen groeien naar een betaalde baan.’ Daarnaast heeft Van Munster nog veel meer plannen voor dit project. ‘Ik wil ook graag BioSoepi On Wheels starten. Het liefst schaf ik morgen al een foodtruck aan, maar ik weet dat mijn mensen rustig moet voorbereiden. Door hun beperking kunnen ze niet altijd even goed tegen spanning.’

Financiële uitdagingen
Het meeste werk doet Vincent van Munster als vrijwilliger. ‘Het moeilijkste aan werken in de zorg is de financiële kant. Fondsen werven, bij gemeentes om steun vragen, dat kost veel tijd en moeite. Van de tv-programma’s hebben we niet veel overgehouden. Stichting Philia heeft meer bekendheid gekregen, maar onze TV-acties hebben maar zestig euro aan donaties opgeleverd. Dat was een van de grootste teleurstellingen van mijn leven.’

Match met gelijkgestemden
Van Munster hoopt bij de Leergang Sociaal Ondernemen vooral meer kennis op te doen. ‘Mijn intakegesprek op Nyenrode was een warm bad. Nyenrode heeft veel know-how in huis. Ik hoop antwoord te krijgen op mijn vragen, zoals: Hoe combineer ik mijn zakelijke ambitie met mijn ideële missie? Welke financieringsvormen zijn er? Hoe word ik een betere sociaal ondernemer?’ Daarnaast verwacht Van Munster ook veel van de andere deelnemers. ‘Ik heb een heel mooi team, maar zij begrijpen mij niet. Nu ga ik mijn zakelijke match zoeken.’